Centrala förändringar i arbetspensionerna år 2025

En ny åldersklass, de födda år 1961, uppnår sin lägsta arbetspensionsålder från och med slutet av år 2025. Den lägsta åldern för partiell förtida ålderspension höjs till 62 år. Arbetspensionerna höjs med en dryg procent. Närmare information om pensionsreformens innehåll kommer att finnas att tillgå.

En ny åldersklass når sin pensionsålder

De som är födda 1960 i juni–december uppnår sin lägsta ålder för ålderspension, 64 år och 6 månader, under första halvåret 2025. Den nya åldersklassen, de som är födda 1961, når den lägsta åldern för ålderspension från och med slutet av år 2025. Den lägsta ålder då personer födda 1961 kan få ålderspension är 64 år och 9 månader.

Till exempel en person född i januari 1961 kan gå i ålderspension tidigast vid sin lägsta pensionsålder 1.11.2025.

Ålderspension – pensionsåldern beror på födelseåret (Arbetspension.fi)

Den lägsta åldern för partiell förtida ålderspension höjs

Åldersgränsen för partiell förtida ålderspension har varit 61 år, men den stiger till 62 år.

Partiell ålderspension kan börja tidigast:

  • vid 61 års ålder för personer födda 1963 eller tidigare
  • vid 62 års ålder för personer födda år 1964.

Partiell ålderspension ger flexibilitet (Arbetspension.fi)

Arbetspensionerna höjs med en dryg procent

Arbetspensionsindex höjer de löpande arbetspensionerna år 2025 med ca 1,31 procent. Höjningen görs på alla arbetspensioner, dvs. ålderspensionen, den partiella ålderspensionen, sjukpensionen och rehabiliteringsstödet, familjepensionen (efterlevande- och barnpension), arbetslivspensionen och rehabiliteringspenningen till yrkesinriktad rehabilitering.

Till exempel om en persons arbetspension är 1 850 euro i månaden år 2024, är den 1 874,37 euro i månaden från och med januari 2025.

Arbetspensionen som tjänas in justeras med lönekoefficienten. Med den uppräknas en blivande pensionärs inkomster under arbetslivet till nivån för det år då pensionen börjar. År 2025 är förhöjningen ca 2,19 procent.

Index på pensioner (Arbetspension.fi)

Livslängdskoefficienten minskar de nya pensionerna med 5,2 procent

När arbetspensionen börjar multipliceras den intjänade pensionen med livslängdskoefficienten. Livslängdskoefficienten fastställs för varje årskull när den uppnår 62 års ålder.

Livslängdskoefficienten för år 2025, dvs. dem som är födda år 1963 är 0,94759. Koefficienten minskar år 1963 födda personers ålderspensioner som börjar år 2025 eller senare med 5,2 procent. Det gäller ålderspensioner enligt arbetspensionslagarna. Det är under 0,1 procentenheter mindre än året innan.

I pensionsbeloppet som räknats på arbetspensionsutdraget har livslängdskoefficientens inverkan uppskattats. Livslängdskoefficientens minskande effekt på arbetspensionen kan man jämna ut genom att skjuta upp uttaget av arbetspension.

Livslängdskoefficienten (Arbetspension.fi)

Sista året med tillväxtprocenten för övergångsperoden

I 2017 års pensionsreform kom man överens om en övergångsperiod under vilken 53–62-åringar tjänar in arbetspension med 1,7 procent av årsinkomsten. Övergångsperioden började år 2017 och slutar i slutet av år 2025. De övriga åldersklasserna har tjänat in arbetspension in med 1,5 procent av årsinkomsterna från 17 års ålder (för företagare från 18 års ålder) ända upp till den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten. Från och med ingången av år 2026 tjänar alla arbetspensionsförsäkrade in arbetspension enhetligt med 1,5 procent.

När övergångsperioden upphör i slutet av år 2025 påverkas också storleken på den ArPL-försäkringsavgift som arbetstagaren själv betalar samt storleken på företagarens FöPL-avgift. Avgiften har varit högre för de personer som fått en högre tillväxt under övergångsperioden. Från och med ingången av 2026 är arbetstagarens avgiftsandel och företagarnas avgifter enhetliga oberoende av den arbetspensionsförsäkrades ålder.

Betalningen av arbetspensionerna till utlandet fortsätter som tidigare

FPA betalar från och med 1.2.2025 inte längre ålders- eller sjukpension i form av folkpension till pensionstagare som är bosatta i andra EU- eller EES-länder, Schweiz eller Storbritannien.

Ändringen inverkar inte på utbetalningen av arbetspensioner till utlandet. Arbetspensionerna betalas till utlandet på samma sätt som tidigare.

Utbetalningen av folkpensioner till andra EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien upphör 1.2.2025 (Fpa.fi)

Justeringarna av FöPL-arbetsinkomsterna fortsätter

Enligt en lagändring som trädde i kraft år 2023 ska arbetspensionsanstalterna justera FöPL-arbetsinkomsterna med tre års mellanrum. FöPL-arbetsinkomsten justeras om den inte har justeras på andra grunder under de tre senaste kalenderåren.

De första justeringarna görs stegvis under åren 2023–2025. Under år 2025 justeras de arbetsinkomster som överstiger 25 000 euro samt de övriga arbetsinkomster som inte har justerats på någon annan grund under de tre senaste kalenderåren.

Vad är FöPL-arbetsinkomst (Arbetspension.fi)

Innehållet i den kommande pensionsreformen klarnar

Regeringen och arbetsmarknadsorganisationen dryftar åtgärder för en reform av pensionsskyddet. Sjunkande nativitet, svagare försörjningskvot och liten ekonomisk tillväxt utgör utmaningar för pensionssystemets finansiella hållbarhet. Reformen och förslagen bereds i två arbetsgrupper i ett samarbete mellan arbetsmarknadens centralorganisationer, social- och hälsovårdsministeriet (SHM) och finansministeriet (FM).

Regeringen har satt som mål att före utgången av januari 2025 utreda de konkreta ändringar som behöver göras i arbetspensionssystemet.

Beredningen av pensionsreformen 2023–2025 (Etk.fi)

Mera nyheter