Vanhuuseläke – eläkeikä syntymävuoden mukaan

Vanhuuseläke turvaa toimeentulosi työuran jälkeen. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle sen jälkeen, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi. Eläke voi alkaa aikaisintaan seuraavan kuukauden alussa, ja sitä maksetaan lopun ikää. Alin vanhuuseläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi mukaan.

Vanhuuseläkkeenä maksetaan koko työuran aikana ansaittu työeläke. Eläke on sitä suurempi, mitä vanhempana siirryt eläkkeelle. Jos työeläkkeesi jää pieneksi tai et saa työeläkettä lainkaan, voit saada vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä.

Lue lisää eläkkeen määrästä
Lue lisää, miten kansaneläke ja takuueläke täydentävät pientä työeläkettä

Tarkista eläkeikäsi!

Valitse syntymävuosi ja -kuukausi. Laskuri kertoo sinulle, milloin voit jäädä eläkkeelle.

Alin eläkeikäsi  

Alin eläkeikäsi

Alin eläkeikäsi kertoo aikaisimman mahdollisen ajankohdan, jolloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle. Eläkeiät ovat arvioita 1965 syntyneistä alkaen.

-
Eläkkeesi voi alkaa aikaisintaan
-
Elinajanodotteen mukainen eläkkeelläoloaika.  

Elinajanodotteen mukainen eläkkeelläoloaika.

Elinajanodote tarkoittaa keskimääräistä vuosien määrää, jonka tietyn ikäinen henkilö elää, jos kuolleisuus säilyy eläkkeellejäämisvuoden tasolla.

-
Tavoite-eläkeikäsi  

Tavoite-eläkeikäsi

Tavoite-eläkeiässä lykkäyskorotus on korottanut eläkettäsi yhtä paljon kuin elinaikakerroin leikkaa sitä alimmassa eläkeiässä.

-
Tavoite-eläkeiässä eläkkeesi alkaa
-
Elinajanodotteen mukainen eläkkeelläoloaika.  

Elinajanodotteen mukainen eläkkeelläoloaika.

Elinajanodote tarkoittaa keskimääräistä vuosien määrää, jonka tietyn ikäinen henkilö elää, jos kuolleisuus säilyy eläkkeellejäämisvuoden tasolla.

-
Osittaisen vanhuuseläkkeen alaikärajasi
-
Osittainen vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan
-

Eläkeikä nousee asteittain

Alin vanhuuseläkeikäsi on se ikä, jolloin voit siirtyä vanhuuseläkkeelle. Voit jatkaa työskentelyä myös tämän jälkeen, ja työskentely kerryttää työeläkettä aina ylimpään vanhuuseläkeikääsi asti. Tämä on ikäraja, jonka jälkeen työnantajalla ei ole velvollisuutta järjestää työntekijän eläkevakuutusta.

Eläkeikärajat nousevat asteittain. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneiden eläkeikä on 64 vuotta 6 kuukautta.

Alin ja ylin vanhuuseläkeikä 1955–1964 syntyneillä (työeläkkeet)

SyntymävuosiAlin vanhuuseläkeikäVakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja
195563 v 3 kk68 v
195663 v 6 kk68 v
195763 v 9 kk68 v
195864 v69 v
195964 v 3 kk69 v
196064 v 6 kk69 v
196164 v 9 kk69 v
1962–196465 v70 v
1965–Kytketään elinajan odotteeseen. Ikäraja nousee vuosittain enintään kahdella kuukaudella vuodesta 2030 alkaen.70 v

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläke ei ala automaattisesti vaan sitä pitää hakea. Jos olet palkansaaja, sinun pitää myös irtisanoa työsuhteesi niin, että se päättyy ennen eläkkeen alkamista. Eläkkeellä ollessasi voit aloittaa uuden työsuhteen, eikä työansioillesi ole ansaintarajaa.

Jos olet yrittäjä, sinun ei tarvitse lopettaa yrittäjätoimintaa. Voit hakea vanhuuseläkkeen ja samalla jatkaa yrittäjätoimintaasi. Vanhuuseläkkeellä ollessasi sinulla ei ole vakuuttamisvelvollisuutta, mutta voit halutessasi ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

Siirry vanhuuseläkkeen hakuohjeeseen

Vanhuuseläkeiän ala- ja ylärajan lisäksi kullakin ikäluokalla on oma laskennallinen tavoite-eläkeikänsä. Tavoite-eläkeikä on laskennallinen ikä, jossa lykkäyskorotus on kasvattanut eläkettä yhtä paljon kuin elinaikakerroin pienentää sitä. Se on hieman korkeampi kuin eläkeiän alaraja. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä se on 65 vuotta 9 kuukautta.

Lue lisää elinaikakertoimesta
Lue lisää lykkäyskorotuksesta

Työnantajan velvollisuus järjestää työntekijänsä eläkevakuutus päättyy sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin työntekijä täyttää ylimmän vanhuuseläkeiän. Tämä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on myös työsopimuslain mukainen eroamisikä. Työsuhteesi päättyy silloin automaattisesti, jos et erikseen sovi työsuhteen jatkamisesta työantajasi kanssa.

Voit jatkaa työskentelemistä myös vakuuttamisvelvollisuuden päättymisen jälkeen. Silloin työantaja ei kuitenkaan enää vakuuta työntekijää TyEL-vakuutuksella, joten työstä ei enää makseta vakuutusmaksuja eikä sinulle kerry uutta eläkettä.

Jos jäät vanhuuseläkkeelle julkisen puolen palvelussuhteesta, eläkeikäsi saattaa poiketa edellä mainituista ikärajoista. Sinulla voi olla niin sanottu ammatillinen eläkeikä tai henkilökohtainen eläkeikä.

Yleistä eläkeikää alemmat ammatilliset eläkeiät ovat nousseet vuodesta 2017 lähtien vuosittain kolmella kuukaudella niin, että vuonna 2024 korotusta on 1 vuosi ja 9 kuukautta.

Sinulla on henkilökohtainen vanhuuseläkeikä, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet syntynyt ennen vuotta 1960.
  • Olet työskennellyt julkisella alalla jo ennen vuotta 1993.
  • Julkisen työnantajan palveluksesi jatkuu ilman katkoja siihen asti, kun saavutat henkilökohtaisen eläkeikäsi.

Henkilökohtainen eläkeikäsi voi olla korkeampi kuin ikäluokkasi alin vanhuuseläkeikä. Voit jäädä eläkkeelle jo täytettyäsi alimman vanhuuseläkeiän, mutta tällöin sitä eläkkeesi osaa pienennetään, joka on kertynyt ennen vuotta 1995. Tämän eläkkeen osan karttumisprosentti muunnetaan 2 prosentista 1,8 prosenttiin. Työssä jatkaminen henkilökohtaiseen vanhuuseläkeikään asti siis kannattaa.

Saat tarkempia tietoja Kevasta.

Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi

  • omassa alimmassa eläkeiässäsi, jos työkyvyttömyytesi on alkanut vuonna 2017 tai myöhemmin
  • 63-vuotiaana, jos työkyvyttömyytesi on alkanut vuonna 2006–2016
  • 65-vuotiaana, jos työkyvyttömyytesi on alkanut vuonna 2005 tai aiemmin.

Samat ikärajat koskevat myös osatyökyvyttömyyseläkettä. Se muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi, ja samalla sen määrä kaksinkertaistuu eli muuttuu täyden työkyvyttömyyseläkkeen suuruiseksi.

Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeellä ollessasi, tästä kertynyt uusi eläke ei tule automaattisesti maksuun vaan sinun pitää hakea sitä erikseen. Eläkkeen aikana tehdystä työstä on kertynyt lisää eläkettä vuodesta 2005 alkaen. Voit tehdä hakemuksen aikaisintaan, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ja työskentely on päättynyt.

Jos olet osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä, voit siirtyä varsinaiselle vanhuuseläkkeelle eli ottaa loput ansaitusta vanhuuseläkkeestä aikaisintaan silloin, kun täytät oman ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän. Jos siirryt vanhuuseläkkeelle myöhemmin, vanhuuseläkkeen muuhun kuin varhennettuun osaan lasketaan lykkäyskorotus. Varsinaiselle vanhuuseläkkeelle jäädessäsi sinun pitää lopettaa pääasiallinen työsi.

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan, kun olet täyttänyt oman ikäluokkasi alimman eläkeiän. Voit itse valita, haetko heti vanhuuseläkettä vai jatkatko työttömyyspäivärahalla (myös lisäpäivät) 65-vuotiaaksi asti.

Kansaneläkkeen mukaisen vanhuuseläkkeen ikäraja on ennen vuotta 1965 syntyneillä 65 vuotta. Myöhemmin syntyneillä ikäraja on sama kuin työeläkejärjestelmän alin vanhuuseläkeikä, eli se on sidoksissa elinajanodotteeseen.

Jos olet syntynyt ennen vuotta 1962 ja sinulla on oikeus kansaneläkkeeseen, voit päättää, otatko eläkkeen varhennettuna jo 64-vuotiaana. Varhennettu kansaneläke on pysyvästi pienempi kuin 65 vuoden iässä alkava kansaneläke. Eläke pienenee 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla varhennat sitä. Jos haet kansaneläkkeen vasta 65-vuotiaana, siihen ei tehdä varhennusvähennystä.

Vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneet eivät voi saada kansaneläkettä varhennettuna.