Arbetspensionerna höjs med en dryg procent

Arbetspensionsindex höjer arbetspensionerna nästa år med 1,31 procent. Lönekoefficienten höjs med 2,19 procent. Indexjusteringarna har varit undantagsvis stora de två senaste åren. Nu håller vi på att återvända till tiden av måttliga höjningar.

Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt indextalen beträffande pensionsskyddet för år 2025.

  • Nästa år är arbetspensionsindex 3077, vilket innebär att arbetspensionerna höjs med 1,31 procent vid årsskiftet.
  • Lönekoefficienten nästa år är 1,673. Jämfört med år 2024 höjs lönekoefficienten med 2,19 procent.

Nivån på indexjusteringarna talar för en återgång till det normala. Efter några undantagsår håller vi på att  återgå till måttliga höjningar och lönekoefficienten växer igen mer än arbetspensionsindex.

Arbetspensionsindex tryggar pensionernas köpkraft

Med arbetspensionsindex justeras löpande pensioner årligen för att trygga köpkraften. Med lönekoefficienten justeras begynnande pensioner, när en blivande pensionärs inkomster under arbetslivet uppräknas till nivån för det år då pensionen börjar.

Indexjusteringens storlek påverkas av förändringen av konsumentprisindex och förtjänstnivåindex som Statistikcentralen beräknar. I arbetspensionsindex har prisutvecklingen en större vikt, medan inkomstutvecklingen betonas mer i lönekoefficienten.

Vilka pensionsförmåner höjs med arbetspensionsindex?

Med arbetspensionsindex höjs alla löpande arbetspensioner:

  • ålderspension och partiell ålderspension
  • invalidpension och rehabiliteringsstöd
  • familjepensionen (efterlevandepension och barnpension)
  • arbetslivspension
  • rehabiliteringspenning för yrkesinriktad rehabilitering.

Indexjusteringen görs för första gången året efter det då pensionen börjat. Om du t.ex. går i pension år 2024, justeras din pension för första gången med arbetspensionsindex i januari 2025.

När lönar det sig att gå i pension?

Det är alltid bäst att planera pensioneringen så att den passar ens egen livssituation.  Om man börjar ta ut arbetspensionsförmåner bör man beakta eventuella ändringar i beskattningen. Arbetspensionen kan också påverka eventuella förmåner och pensioner från FPA.

Din arbetspension blir desto större ju längre du arbetar och ju senare du går i pension. Så här stiger din pension på två sätt: du får en uppskovsförhöjning av pensionen och tjänar in ny pension för tid i arbete.

Mera nyheter