Ålderspension som betalas som arbetspension ger dig inkomst efter din tid i arbetslivet. Du kan få ålderspension, när du har uppnått din lägsta pensionsålder. Pensionen kan börja tidigast i början av den månad som följer på det. Tidpunkten då du kan gå i ålderspension beror på ditt födelseår. Ålderspension betalas livet ut.
Som ålderspension får du den arbetspension som du har tjänat in under hela din tid i arbetslivet. Ju äldre du är när du går i pension, desto större pension får du. Om du inte alls får någon arbetspension eller din arbetspension blir liten, kan du få ålderspension som betalas som folkpension.
Läs mer om pensionens storlek
Så här ansöker du om ålderspension
Läs mer om hur folkpension och garantipension kompletterar små arbetspensioner
Välj födelseår och -månad. Räknaren anger när du kan gå i pension.
Pensionsåldern höjs steg för steg
Om du är född år 1958 kan du få ålderspension tidigast vid 64 års ålder. För dem som är födda år 1959 höjs pensionsåldern med tre månader, dvs. till 64 år 3 månader. Pensionsåldern bildas på det här sättet till och med åldersgruppen som är född år 1961, då nås pensionsåldern 64 år 9 månader.
Om du är född åren 1962–64 är din lägsta pensionsålder 65 år. Om du är född år 1965 eller senare, är din pensionsålder bunden till den förväntade livslängden.
I tabellen här nedan ser du den lägsta pensionsåldern och den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten för personer födda åren 1955–1964.
Födelseår | Lägsta pensionsålder | Övre åldersgräns för försäkringsskyldigheten |
1956 | 63 år 6 mån | 68 |
1957 | 63 år 9 mån | 68 |
1958 | 64 år | 69 |
1959 | 64 år 3 mån | 69 |
1960 | 64 år 6 mån | 69 |
1961 | 64 år 9 mån | 69 |
1962–1964 | 65 år | 70 |
1965– | Knyts till den förväntade livslängden. Åldersgränsen höjs med högst två månader per år fr.o.m. år 2030. | 70 |
För varje ålderklass som fötts år 1955 och senare fastställs utöver ålderspensionens lägsta pensionsålder dessutom en kalkylmässig målsatt pensionsålder. Den är lite högre än den lägsta gränsen för pensionsåldern. Till exempel för dem som är födda år 1960 är den 65 år 9 mån.
Om man går i pension i den målsatta pensionsåldern, får man pensionen till det belopp som den skulle ha haft utan livslängdskoefficientens minskande inverkan vid den lägsta pensionsåldern. Då upphäver uppskovsförhöjningen livslängdskoefficientens minskande inverkan.
Tjäna in pension för arbete i ca fem år efter lägsta pensionsåldern
Du kan tjäna in pension ända fram till den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten (=den högsta pensionsåldern).
Den är
- 68 år för personer födda 1957 och tidigare
- 69 år för personer födda 1958–1961
- 70 år för personer födda 1962 och senare
Arbetsgivarens skyldighet att pensionsförsäkra en anställd upphör i slutet av den kalendermånad då den anställda uppnår den övre åldersgränsen. Den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten är också avgångsålder enligt arbetsavtalslagen. Då upphör din anställning automatiskt, om du inte särskilt avtalar med din arbetsgivare om att den ska fortsätta.
Du kan fortsätta arbeta ännu efter den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten. Då försäkrar arbetsgivaren dig dock inte längre med en ArPL-försäkring vilket betyder att du inte längre tjänar in ny pension.
När börjar ålderspensionen?
Du får ålderspension endast om du ansöker om den. Om du är löntagare, ska din anställning upphöra innan ålderspensionen kan börja. Du måste alltså säga upp dig så att anställningen upphör innan pensionen ska börja. När du är pensionerad kan du börja arbeta på nytt, utan begränsning för arbetsinkomsten.
Om du är företagare, kan du ansöka om ålderspension och fortsätta med företagsverksamheten. Du behöver inte lägga ner verksamheten, men försäkringsskyldigheten upphör, när ålderspensionen börjar. Du kan teckna en frivillig FöPL-försäkring, om du arbetar som företagare medan du får ålderspension.
Gå till anvisningen om hur man söker ålderspension
Om du går i ålderspension från en anställning inom den offentliga sektorn, kan du ha en yrkesbaserad eller en personlig pensionsålder.
Efter pensionsreformen år 2017 höjs de lägre yrkesbaserade pensionsåldrarna steg för steg så att pensionsåldern höjdes med 3 månader för dem som uppnådde sin yrkesbaserade pensionsålder år 2018 och med 6 månader för dem som nådde den år 2019. För dem som uppnår sin yrkesbaserade pensionsålder år 2024 är höjningen 1 år och 9 månader.
Du har en personlig pensionsålder, om
- du var offentligt anställd redan före år 1993 och
- du är offentligt anställd utan avbrott tills du uppnår din personliga pensionsålder och
- du är född före år 1960.
Din personliga pensionsålder kan vara högre än den lägsta pensionsåldern för din åldersklass, men du kan gå i pension när du uppnår den lägsta pensionsåldern. Om du går i pension vid den lägsta pensionsåldern för din åldersklass, minskar den pension som du har tjänat in före år 1995. Då ändras intjäningsprocenten för grundpensionen för tiden före 1995 från 2 procent till 1,8 procent. Det lönar sig alltså att arbeta fram till den personliga pensionsåldern.
Du får närmare information om det från Keva.
Din invalidpension ändras automatiskt till en lika stor ålderspension
- när du uppnår den lägsta pensionsåldern för din åldersgrupp, om du har blivit arbetsoförmögen efter år 2016
- när du fyller 63, om du har blivit arbetsoförmögen åren 2006–2016
- när du fyller 65, om du har blivit arbetsoförmögen före år 2006.
Delinvalidpension ändras också till ålderspension när du uppnår pensionsåldern, men samtidigt fördubblas dess belopp så att ålderspensionen blir lika stor som full invalidpension.
Sedan år 2005 har det varit möjligt att tjäna in ny pension för arbete som man utför medan man får pension. Den pensionen börjar inte utbetalas automatiskt, utan man måste ansöka om den. Du kan ansöka om sådan pension tidigast när din invalidpension ändras till ålderspension, om arbetet har upphört. Om du arbetar fortsättningsvis, kan du ansöka om pensionen när du har slutat arbeta.
Om du tar ut partiell ålderspension, kan du gå helt i ålderspension, dvs. börja ta ut resten av din intjänade pension, när du uppnår den lägsta pensionsåldern för din åldersklass. Du måste också upphöra med din huvudsyssla. Om du tar ut resten av ålderspensionen först senare, dvs. efter den lägsta pensionsåldern, får du en uppskovsförhöjning på den delen av pensionen som du inte redan har börjat ta ut.
Du kan få ålderspension tidigast när du har uppnått den lägsta pensionsåldern för din egen åldersgrupp. Du kan välja att antingen söka ålderspension genast eller få arbetslöshetsdagpenning tills du fyller 65.
Åldersgränsen för ålderspension som folkpension är 65 år. Om du har rätt till folkpension kan du välja att ta ut den i förtid innan du fyller 65 år. De som är födda före 1962 kan få förtida ålderspension enligt folkpensionen vid 64 års ålder. De som är födda år 1962 eller senare kan inte få folkpension som förtida.
Förtida ålderspension är och förblir mindre än folkpension som börjar vid 65 års ålder. Pensionen minskas md 0,4 % för varje månad med vilken du tidigarelägger den. Om du ansöker om folkpension först vid 65 års ålder, förtidsminskas den inte.
I framtiden kommer pensionsåldern enligt folkpensionssystemet att följa den lägsta pensionsåldern inom arbetspensionssystemet, när den lägsta pensionsåldern inom arbetspensionssystemet knyts till den förväntade livslängden, med början från dem som är födda år 1965.
I pensionsåldersräknaren Ta reda på din pensionsålder beräknas tiden som pensionär enligt den förväntade livslängden (från lägsta pensionsåldern eller den målsatta pensionsåldern) utgående från dödlighetsprognoser för tiden efter granskningstidpunkten.
Den förväntade livslängden för en årskull är olika beroende på vid vilken ålder den beräknas. Den siffra som räknaren ger än en annan sak än den förväntade livslängden för en nyfödd, som inte är en prognos utan en statistisk siffra som Statistikcentralen publicerar.
Den förväntade livslängden anges inte separat för män och kvinnor i räknaren, utan för samtliga. Vi utgår från Statistikcentralens befolkningsprognoser.