Työeläkkeiden keskeiset muutokset vuonna 2025

Uusi ikäluokka, vuonna 1961 syntyneet, saavuttaa alimman työeläkeikänsä loppuvuodesta 2025 alkaen. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja nousee 62 vuoteen. Työeläkkeisiin on tulossa reilun prosentin korotus. Eläkeuudistuksen sisällöstä saadaan tarkempaa tietoa. 

Uusi ikäluokka saavuttaa vanhuuseläkeikänsä

Vuonna 1960 kesä–joulukuussa syntyneet saavuttavat alimman vanhuuseläkeikänsä, 64 vuotta ja 6 kuukautta, vuoden 2025 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Uusi ikäluokka, vuonna 1961 syntyneet, tulevat vanhuuseläkeikään loppuvuodesta 2025 alkaen. Vuonna 1961 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta ja 9 kuukautta.   

Esimerkiksi, tammikuussa 1961 syntynyt voi jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan alimmassa vanhuuseläkeiässään 1.11.2025 alkaen. 

Vanhuuseläke – eläkeikä syntymävuoden mukaan (Työeläke.fi) 

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja nousee

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen (OVE) ikäraja on ollut 61 vuotta, mutta se nousee 62 vuoteen.   

Osittainen vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan: 

  • 61-vuotiaana, jos on syntynyt 1963 tai aiemmin. 
  • 62-vuotiaana, jos on syntynyt vuonna 1964. 

Osittainen vanhuuseläke tuo joustoa (Työeläke.fi) 

Työeläkkeisiin tulossa reilun prosentin korotus

Työeläkeindeksi korottaa vuonna 2025 maksussa olevia työeläkkeitä noin 1,31 prosenttia. Korotus tulee kaikkiin työeläkkeisiin eli vanhuuseläkkeeseen, osittaiseen vanhuuseläkkeeseen, työkyvyttömyyseläkkeeseen ja kuntoutustukeen, perhe-eläkkeeseen (lesken- ja lapseneläke), työuraeläkkeeseen ja ammatillisen kuntouksen kuntoutusrahaan.  

Esimerkiksi, jos henkilön työeläke on ennen veroja 1 850 €/kk vuonna 2024, on se tammikuusta 2025 alkaen 1 874,37 €/kk. 

Kertyvää työeläkettä tarkistetaan palkkakertoimella. Se korottaa eläkkeelle siirtyvän henkilön työuran aikaiset ansiot eläkkeen alkamisvuoden tasolle. Vuonna 2025 korotus on noin 2,19 %. 

Indeksit eläkkeissä (Työeläke.fi) 

Elinaikakerroin pienentää alkavia työeläkkeitä 5,2 prosenttia

Työeläkkeen alkaessa karttunut eläke kerrotaan elinaikakertoimella. Elinaikakerroin määritellään kullekin ikäluokalle 62 vuoden iässä.  

Vuoden 2025 eli vuonna 1963 syntyneiden elinaikakerroin on 0,94759. Se pienentää vuonna 1963 syntyneiden vuonna 2025 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 5,2 prosenttia. Tämä on alle 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.  

Työeläkeotteelle lasketussa eläkkeen määrässä on arvioitu elinaikakertoimen vaikutus. Elinaikakertoimen työeläkettä pienentävää vaikutusta voi tasata lykkäämällä työeläkkeen maksuun ottamista. 

Elinaikakerroin (Työeläke.fi) 

Viimeinen vuosi siirtymäajan karttumaprosenttia

Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa sovittiin siirtymäajasta, jonka aikana työeläkettä kertyy 1,7 % vuositulosta 53–62-vuotiaille. Siirtymäaika alkoi vuonna 2017 ja päättyy vuoden 2025 lopussa. Muille ikäluokille työeläkettä on kertynyt 1,5 % vuosiansioista 17 ikävuodesta (yrittäjillä 18 ikävuodesta) alkaen aina vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti. Vuoden 2026 alusta alkaen työeläkettä kertyy kaikille työeläkevakuutetuille yhdenmukaisella 1,5 prosentin karttumalla.  

Siirtymäajan päättyminen vuoden 2025 lopussa vaikuttaa myös työntekijän itse maksamaan TyEL-vakuutusmaksun suuruuteen sekä yrittäjän YEL-maksun suuruuteen. Maksu on ollut korkeampi niillä henkilöillä, jotka ovat saaneet siirtymäajan korkeampaa karttumaa. Vuoden 2026 alusta alkaen työntekijän maksuosuus sekä yrittäjän maksu on yhdenmukainen työeläkevakuutetun iästä riippumatta.  

Työeläkkeiden maksu ulkomaille jatkuu kuten ennenkin

Kela ei enää maksa kansaneläkkeenä maksettavia vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä muissa EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa asuville eläkkeensaajille 1.2.2025 alkaen.

Muutoksella ei ole vaikutusta työeläkkeiden maksamiseen ulkomaille. Työeläkkeet maksetaan ulkomaille kuten ennenkin.  

Kansaneläkkeiden maksaminen muihin EU-maihin- ja Eta-maihin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan päättyy 1.2.2025 (Kela.fi)

YEL-työtulojen tarkistukset jatkuvat

Vuonna 2023 voimaan tulleen lakimuutoksen mukaisesti työeläkelaitos tarkistaa YEL-työtulot kolmen vuoden välein. YEL-työtuloja tarkistetaan, ellei yrittäjän työtuloon ole tehty tarkistusta muulla perusteella viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana.  

Ensimmäisen kerran tarkistukset tehdään porrastetusti vuosien 2023–2025 aikana. Vuoden 2025 aikana tarkistukset tehdään niihin työtuloihin, jotka ovat yli 25 000 euroa sekä niihin muihin työtuloihin, joihin ei ole tehty tarkistusta muulla perusteella viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana.  

Mikä on YEL-työtulo (Työeläke.fi) 

Tulevan eläkeuudistuksen sisältö selkenee

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt pohtivat toimia eläketurvan uudistamiseksi. Syntyvyyden lasku, huoltosuhteen heikkeneminen ja heikko talouskasvu haastavat eläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä. Uudistusta ja ehdotuksia valmistellaan kahdessa työryhmässä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja valtiovarainministeriön (VM) yhteistyönä. 

Hallituksen asettamana tavoitteena on tammikuun 2025 loppuun mennessä selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset.  

Eläkeuudistuksen valmistelu 2023–2025 (Etk.fi) 

Lisää ajankohtaisia